Inför din lansering
Det är lätt att tro att marknadsföring kommer sist, när boken redan är färdig. Men du som siktar på att nå många läsare ska låta detta löpa som en röd tråd genom hela din arbetsprocess. Som mest intensivt brukar det bli när boken släpps, och månaderna efteråt, men du bör tidigt ha en plan färdig för hur din bok ska nå läsarna.
Som egenutgivare har du inte samma möjligheter att nå ut som ett stort förlag men du har en fördel: uthålligheten. Du kan marknadsföra din bok så länge du vill och orkar.
BYGGA DITT FÖRFATTARSKAP
Steg ett är att formulera vem du som författare är och hur du vill uppfattas. Inom den traditionella förlagsvärlden pratar man om att bygga ett författarskap och i marknadsföringssammanhang handlar det om att vara ärlig, tydlig och tänka långsiktigt. Även om du längtar efter att bli uppmärksammad, och kanske inte har så värst många intervjuer eller föreläsningstillfällen att välja på, ska du ändå leta efter sammanhang där du känner dig bekväm och har någonting att bidra med.
Du kan, om du vill och har råd, anlita en PR-konsult eller kommunikationsbyrå. Då gör de allt det tankearbete som krävs för att få ut informationen om din bok till rätt mottagare. I det uppdraget brukar bland annat ingå att ta fram en tidsplan, hålla koll på pressläggningstider och fundera på vinklar, både utifrån boken och författaren. En PR-konsult tar också fram en lista över all relevant media och fattar strategiska beslut om vart boken ska skickas som recensionsexemplar.
MÅLGRUPP
Du som skrivit en fackbok har förhoppningsvis redan identifierat din målgrupp. Men för dig som skrivit skönlitterärt, och inte tänkt särskilt mycket på dina potentiella läsare, är det nu dags att ta reda på vilka de är och hur du når dem. Besvara följande frågor:
1. Vilka kommer att vara intresserade av din bok? Hur gamla är de, vad är de intresserade av, vad arbetar de med, vilka vanor har de, var bor de?
2. Hur får de kännedom om böcker? Från vilka magasin, tidningar, tv-program, Instagramkonton, yrkesverksamma personer, institutioner eller recensenter får de tips om böcker?
DINA DIGITALA KANALER
Bygg i god tid upp en digital plattform som blir navet i din kommunikation med läsare, media, kollegor och branschmänniskor. När någon vill ta kontakt med dig, köpa din bok, hitta mer information eller ladda ned en pressbild ska din plattform vara det första de hittar – och den plats dit du hänvisar de som vill veta mer. Din digitala »hemmahamn« kan vara många saker: en privat hemsida, ditt eget förlags webbplats, en Facebooksida, en blogg, ett Instagramkonto, en författarsida på ditt hybridförlags webbplats eller kanske flera av de här sakerna.
Du kan »äga« din digitala författarplattform själv eller placera den i ett befintligt system (som en författarsida på Facebook). Fördelen med att bygga en egen webbplats är att du får full kontroll över hur den ser ut och struktureras. Nackdelen är att den kan bli svårare att sprida än till exempel en Facebooksida.
SKAPA EGEN WEBBPLATS ELLER BLOGG
Du behöver tre saker för att bygga din webbplats: Ett domännamn, ett system för att hantera innehållet och en plats där du lägger upp materialet. Det som anses mest lättillgängligt är WordPress, som finns i två varianter: wordpress.com, en användarvänlig version för bloggar med standardmallar, och wordpress.org som är mer avancerad. Du kan också anlita någon som bygger en hemsida åt dig, mot ett arvode.
På din webbplats ska det finnas en snygg och tydlig startsida med en startmeny som innehåller kontaktuppgifter, en presentation av dig själv, information om din/dina böcker och pressmaterial. Utöver detta kan webbplatsen också innehålla en blogg, en webbshop, en aktuellt-flik och länkar till dina andra kanaler.
Väljer du att enbart skapa en blogg, är det främst dina blogguppdateringar som kommer att synas. Tänk ändå på att se till att kontaktuppgifter och information om dig och dina böcker syns tydligt.
När webbplatsen eller bloggen finns färdig bör du regelbundet, helst någon gång i veckan, uppdatera med innehåll som är relevant för dina läsare. Om du inte vet precis vad du vill skriva om är det klokt att mjukstarta. Skapa och publicera olika typer av inlägg redan innan du ger någon adressen, så kan du känna dig fram och hitta rätt ton och tilltal.
Om du vill driva mycket trafik till din webbplats ska du, när du väl lanserat den, utvärdera vad som fungerar bäst. Använd statistikverktyget för att se vilka av dina inlägg som blir mest lästa och kommenterade.
SOCIALA MEDIER
En fantastisk möjlighet att nå läsare utan mellanhänder är sociala medier. Om du lyckas få tillräckligt många att följa ditt konto eller att gilla din sida – helst redan innan boken släpps – har du en krets människor som du kan nå direkt på en digital plats där de flesta av dem tillbringar mycket tid. För att det ska fungera måste du få många följare, erbjuda dem relevant innehåll och se till att ständigt underhålla kontot. Ställ höga krav på dina uppdateringar. Var någorlunda stringent – det uppfattas som lite avvikande att vilt blanda tilltal och typ av inlägg. Samtidigt måste du våga testa och utvärdera. Efter ett visst antal inlägg kan du ana vad dina följare tycker om, och ge dem mer av det.
På Facebook premieras frekvens. Om du regelbundet lägger upp inlägg som får ett bra genomslag snappar Facebook upp att du är intressant för andra – och dina kommande inlägg bereds större utrymme. Omvänt kan inlägg med lågt intresse förstöra för dina framtida uppdateringar. På vissa sociala medier finns inga sådana parametrar, utan varje inlägg visas för samma antal personer. Oavsett vilket ska du sträva efter att regelbundet erbjuda dina följare någonting nytt och intressant.
För den som har en marknadsföringsbudget är Facebook bra, eftersom sidans annonsverktyg är byggt så att avsändaren kan segmentera sin marknadsföring väldigt exakt. Det kostar dock pengar att rikta annonser och även där måste innehållet vara engagerande. Våga experimentera med olika annonsformat, budskap och målgrupper för att lära dig optimera annonserna. Ett tips är att ha ett tydligt syfte med din annons, till exempel budskapet att boken nu finns att köpa.
Dags att släppa boken
Att lansera boken är en trestegsraket. Du ska förbereda din lansering, genomföra den när boken väl finns ute och därefter arbeta aktivt med att marknadsföra den under några månader. Hur du gör det här beror på vilka ambitioner du har. Även för dig som skrivit för en liten krets, kan det kännas fint och viktigt att berätta att boken nu är här. Därför ska du förbereda en lansering som passar just dig.
För dig som satsar stort är det viktigt att arbeta upp ett intresse i förväg och att ha pressmaterial färdigt i god tid.
Att göra i förväg
• Sätt ett utgivningsdatum.
• Utarbeta din plattform för marknadsföring.
• Planera releasefesten.
• Förbered en webbaserad kampanj.
• Sätt samman ett presskit med pressrelease, smakprov ur boken, författarpresentation, pressbilder och omdömen från läsare.
• Gör en lista över relevanta medier och andra tänkbara mottagare.
Själva lanseringen
• Anordna din releasefest.
• Kontakta media, bokbloggar och recensenter.
• Kommunicera i alla dina tillgängliga kanaler att boken nu finns ute.
• Kontakta de som visat intresse och berätta att boken nu finns att köpa.
Efter lanseringen
• Ta alla tillfällen du får att komma ut och träffa dina läsare.
• Ge intervjuer och håll föredrag eller andra framträdanden.
• Arbeta aktivt med försäljning i dina egna kanaler.
TRADITIONELLA MEDIER
Ha pressmaterial färdigt i god tid innan lanseringen, för många kräver lång framförhållning. En kortfattad beskrivning av boken, en beskrivning av dig själv, ett pressmeddelande, ett färdigt omslag och ett författarporträtt är bra att ha i förväg. Lista också alla medier som kan tänkas intressera sig för dig och din bok.
Det finns huvudsakligen tre sätt att få utrymme i tidningar och magasin: att bli recenserad, omnämnd i en artikel eller synas i en annons. Recensioner och artiklar produceras av tidningens redaktionella medarbetare, annonser betalar du för. Annonser och sponsring i radio och tv är sällan rätt val för författare. Där gäller det i stället att bli uppmärksammad av de som arbetar med programmens innehåll.
Välj noggrant vilka redaktioner du ska kontakta och se till att maila rätt person. Presentera dig helt kort och formulera därefter några kärnfulla och välformulerade stycken där du tydligt motiverar varför din bok skulle vara intressant för just deras läsare/lyssnare/tittare. Lyft eventuella aktualiteter! Om någonting i din historia sticker ut och känns unikt, så ta med det. De här personligt skrivna raderna kompletterar du med relevant pressmaterial.
Du kan också skriva ett pressmeddelande. Författa i så fall en text på mellan 1 000 och 2 000 tecken och skriv den ungefär som en tidningsartikel: några första fängslande rader och därefter en »brödtext« där du berättar det viktigaste, och kanske infogar ett citat från någon av dina testläsare. På många redaktioner genererar sådana utskick ibland längre notiser i form av så kallade rewrites (omskrivningar) som kan vara väldigt lika din ursprungstext.
Kanske hör någon från en redaktion av sig. Ibland är de jätteintresserade av att intervjua dig, ibland vill de först veta mer. Om ni bokar in en intervju är det bra om du är så medgörlig som möjligt vad gäller tid, plats och andra praktiska förutsättningar. Förbered dig sedan! Fundera igenom vad du vill få sagt och låt gärna någon du känner prov-intervjua dig. Fråga i förväg vad intervjun ska resultera i och om du ska bli fotograferad eller filmad. Det är också klokt att fråga reportern vad samtalet ska handla om och vilka deras huvudsakliga frågeställningar är. Det är extra viktigt om det är en livesänd intervju i radio eller tv, för där finns ingen möjlighet att »rädda upp« felaktiga svar i efterhand. Tänk också på att faktiskt svara på det journalisten frågar dig och kläm inte in långa haranger om helt andra saker.
Fråga om du kan få ta del av resultatet innan det publiceras eller sänds, så att du kan upptäcka eventuella faktafel.
RECENSIONER
Att egenutgivna böcker recenseras är ovanligt men det händer. Många redaktioner håller också koll på de där oväntade framgångarna som 50 shades of grey (som faktiskt först gavs ut genom egenutgivning), så egenutgivare som själva får fart på sin bok och som blivit lästa och uppmärksammade har alla möjligheter att få sin nästa bok recenserad. Lokaltidningar är ofta mer benägna att recensera författare från deras spridningsområde, så där kan finnas en öppning.
Gör ett strategiskt urval av vilka som ska få din bok och dubbelkolla att de faktiskt recenserar böcker. Skicka med ett kortfattat informationsblad där du beskriver dig själv och boken. Glöm inte kontaktuppgifter! Om det finns ett datum då boken är särskilt aktuell, ska du nämna det. Var ute i god tid – särskilt om det gäller medier med lång framförhållning. Om det är väldigt viktigt för dig att bli recenserad bör du lägga mycket krut på omslaget och tänka igenom den grafiska presentationen, för kulturredaktionerna får väldigt många böcker och är rätt så krassa i sitt urval.
Det finns förstås också andra sätt att få omdömen om din bok. Bokbloggar, utlåtanden från testläsare eller lektörer eller recensioner från webbplatser där dina böcker säljs är exempel på det.
MÖTA DINA LÄSARE
Oavsett om du har femton eller tiotusen hängivna läsare är det viktigt att bygga en bra relation med dem. Dels är det roligt för dig som författare men det ger dig också en god möjlighet att sälja böcker direkt till dem. Det du säljer på egen hand är ofta den bästa försäljningen eftersom inga mellanhänder ska ha betalt. Normalt är författare ute och möter sina läsare som mest intensivt när en bok nyss kommit ut och det är ingen slump. Är det någon gång du ska ta dig tid att träffa läsare, är det när du har en ny bok i handen.
En fin möjlighet att få träffa dina läsare är vid en signering. Det kan till exempel ske i din lokala bokhandel eller i anslutning till en föreläsning och även om det vanligtvis inte genererar massor av sålda böcker, är det ett bra tillfälle att bygga en relation med läsare och personal på biblioteket eller i bokhandeln.
Ett annat sätt att möta läsarna är att föreläsa. Efterfrågan på sådana framträdanden är störst om du skrivit en fackbok men även för skönlitterära författare finns möjligheter. Om erbjudandena inte haglar får du själv sälja in dig i olika sammanhang. Om du väl får möjlighet att tala någonstans: Förbered dig noga. Avgränsa ditt ämne, följ en röd tråd när du berättar och gå igenom det du ska säga i förväg, så att du vet hur lång tid det kan tänkas ta. Om det känns obekvämt är det klokt att göra det hela lite interaktivt: ställ frågor till publiken, visa fotografier, läs högt eller bryt av föreläsningen med diskussioner i mindre grupper.
Sedan finns bokmässor och liknande tillställningar. Bokmässan i Göteborg är förstås den mest kända men absolut inte den enda. Det finns mindre, lokala alternativ, där det är lättare för dig att ta plats och hitta ditt sammanhang. Håll utkik efter kulturveckor och litteraturfestivaler i din närhet.
När du medverkar vid exempelvis en bokmässa ska du tänka igenom vad som är målet med din medverkan. Sälja många böcker? Marknadsföra dig? Mingla och knyta kontakter? Eller bara vara där för ditt eget nöjes skull? Utifrån detta kan du fundera igenom hur montern ska se ut och hur många böcker du ska ta med. Rollups, planscher och bokställ som tydligt visar ditt bokomslag är bra visuella signaler. Ett tips: gå ihop med andra författare när du hyr en monter, det blir både roligare och billigare.
Sälja boken
Att sälja sin bok direkt till läsarna är ganska okomplicerat. Insäljning till bokhandlare, bokklubbar och bibliotek kan däremot verka som en lite hemlig värld där du måste förhålla dig till vissa regler och traditioner. De stora bokhandelskedjornas villkor kan kännas svåra att tillmötesgå för en liten egenutgivare och vissa krav kan komma som överraskningar. Ju mer du vet om inköpsprocesserna, desto bättre rustad blir du att göra en bra insäljning.
FÖRETAG ELLER HOBBYVERKSAMHET
Många egenutgivare börjar med en hobbyverksamhet. Då är det primära syftet inte att tjäna pengar, till skillnad från en näringsverksamhet där syftet är att generera intäkter. När du bedriver en hobbyverksamhet redovisar du eventuell vinst i din vanliga inkomstdeklaration.
Om du märker att din hobbyverksamhet glidit över i någonting som är mer yrkesverksamt är det dags att starta företag. Du framstår som mer professionell, får bättre koll på din ekonomi och det blir mer förmånligt att göra inköp inom ramen för din verksamhet. Ett tidsbesparande upplägg är att boka tid med en redovisningskonsult för att få hjälp att starta upp själva företaget och lära dig sköta bokföringen.
Den naturligaste bolagsformen för ett småskaligt företagande är enskild firma. Då är företagets ekonomi inte separerad från din privatekonomi, sett ur skattesynpunkt, vilket är enklare att hantera men inte lika ekonomiskt fördelaktigt om du gör en stor vinst. För dig som säljer dina egna böcker blir det kanske aktuellt att gå över till ett aktiebolag när du säljer så mycket att du närmar dig brytgränsen för statlig inkomstskatt, eller när ditt författarskap börjar bli din huvudsyssla. Om din plan är att starta ett eget förlag med regelbunden utgivning, är aktiebolag sannolikt rätt bolagsform från början. För att starta ett aktiebolag krävs en kapitalinsats på 50 000 kronor.
SÄLJA SJÄLV
Enstaka exemplar kan du sälja genom att kunden för över eller swishar pengar till dig. Om du ska sälja i större omfattning finns några saker som är bra att ha: ett företagskonto (gärna ett bankgiro), en nätbaserad webbshop och en kreditkortsläsare, till exempel iZettle. Om du säljer för mer än ett visst antal tusenlappar per år behöver du ett kassaregister – hör med Skatteverket vad som gäller, för beloppet kan förändras från år till år. Du behöver kunna ge kunderna ett kvitto på sitt köp. I iZettle ingår möjligheten att skicka ett sms eller mail med kvittot till kunden. Vissa bokföringsprogram innehåller kvittomallar. Du kan också köpa ett enkelt kvittensblock.
För många, framförallt fackboksförfattare, är framträdanden av olika slag ett bra sätt att sälja böcker. Ju »snävare« själva arrangemangets tema är, desto troligare att just din målgrupp sitter i publiken. Då kan du tydligt exponera boken och berätta att den finns till försäljning efter föreläsningen.
BLI INKÖPT AV BOKHANDLARNA
Du som vill se din bok i butikernas hyllor har framförallt ett mål att sträva mot: Att bli centralt inköpt av Akademibokhandeln, som är landets största bokhandelskedja. Det finns också mindre kedjor, som JB-gruppen och Ugglan. Båda två har ett femtiotal boklådor runtom i landet kopplade till sig och floran av butiker är mer diversifierad än Akademibokhandelns centralstyrda butiker. Dessutom finns en rad helt fristående bokhandlare.
Inköpsåret för de flesta bokhandlare snurrar i tre cykler. Inköp inför hösten sker vanligtvis under våren och försommaren, inköp inför våren görs framförallt under oktober och november och de böcker som ska säljas under sommaren köps in efter årsskiftet, i januari-februari. Om du som egenutgivare vill sälja in din bok, bör du alltså kontakta inköparna inför någon av de här perioderna. Hör av dig minst två månader innan utgivning. Om din bok blir inköpt förhandlar ni fram ett antal inköpsvillkor och sätter ett pris. I regel förväntar sig inköparna en viss rabatt på F-priset – ju större volymer, desto mer rabatt. Om en butik eller kedja köper in stora volymer ökar chansen att din bok kommer att exponeras tydligt.
Att bli inköpt av nätbokhandlar som Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.com är lättare. De har ett avsevärt större utbud av det enkla skälet att de inte behöver köpa in stora lager, vilket är mer riskfritt och mindre bökigt. På webben heter nyckeln Bokinfo (tidigare Bokrondellen). Om din bok läggs upp på Bokinfos webbplats ökar chanserna för att näthandlarna ska köpa in den.
Du kan också kontakta din lokala bokhandlare. De kan mycket väl tycka att det är kul att lyfta fram en lokal profil. Kanske finns också andra ställen i din hemstad eller ditt samhälle där personalen kan tänka sig att ställa din bok i kassan: gymmet, din närbutik eller någon inredningsbutik. Prova!
BLI INKÖPT AV BIBLIOTEKEN
Folkbibliotekens inköp grundas i stor utsträckning på recensioner i det så kallade BTJ-häftet. Där recenseras årligen flera tusen böcker som BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) tror kan vara intressanta för bibliotekens sortiment. Många av de böcker som recenseras är egenutgivna. Det finns egenutgivare som kritiserat BTJ för att de har ett för snävt urval. Men eftersom bibliotekens utlån – och därmed inköp – minskar samtidigt som antalet utgivna böcker blir fler per år, är det naturligt att BTJ inte kan recensera lika stor andel av den totala svenska utgivningen som förr.
Du som författare får biblioteksersättning om din eller dina böcker lånas ut mer än 2 000 gånger på ett år. Du behöver själv inte göra någonting för att pengarna ska betalas ut, det sker automatiskt under varje års efterföljande höst. Det handlar dock inte om några stora summor, ungefär en krona per utlån för de flesta.
F-pris och A-pris
• F-priset eller förlagsnettopriset anges utan moms och det är vad återförsäljare, till exempel en bokhandel, betalar för boken när de köper den från dig eller ditt förlag.
• A-priset eller konsumentpriset är det pris läsaren betalar. Det inkluderar moms, som sedan 2002 ligger på sex procent för böcker.
Råd till nyblivna företagare
På verksamt.se, ett samarbete mellan Skatteverket, Tillväxtverket och Bolagsverket, finns information om alltifrån hur du väljer bolagsform till hur du sköter bokföring eller sätter ett rimlig pris på det du säljer. Där finns också branschspecifika sidor om till exempel text och litteratur, författare och förläggare, om att sälja böcker och om att försörja sig som författare. Skatteverket arrangerar Starta Eget-dagar för nyblivna företagare där du kan ställa frågor och få koll på det mest grundläggande.
Bokinfo
Bokinfo hette tidigare Bokrondellen och är ett företag som utgör själva länken mellan förlagen och handeln. Bokinfo ägs av Bonnierförlagen, Förlagssystem, Natur och Kultur och Norstedts Förlagsgrupp.
Inlägget Nå ut! dök först upp på Tidningen Skriva.